img_4581

Nie myślicie chyba, że choroby uciszyły nas na dobre. Walczymy dzielnie, no może w nieco spowolnionym tempie… Ale! Jeśli obserwujecie mój fanpage, to napewno widzieliście już szydełkową czapę zrobioną dla małego Natana. Po miesiącach wyczekiwania jesteśmy na Disney on Ice w Tauron Arenie, niestety w nieco pomniejszonym składzie:(.

A dla wszystkich miłośników kuchni włoskiej, niespodzianka! Przepis na idealną Focaccię, stanowiącą chrupiące dopełnienie niejednego dania – od prawdziwie włoskiej Mammy.

Przepis:

Przygotuj pół szklanki ciepłej wody. Rozmieszaj w niej 15 gramów drożdży wraz z 1 łyżeczką cukru. Na dno miski wsyp najpierw łyżeczkę soli, a potem dodaj 0,5 kg mąki typ 500 (bez przesiewania, we Włoszech miesza się typ 0 i 00, u nas stosujemy zamiennik) i 3 łyżki oliwy. Wlej rozpuszczone drożdże do mąki i zacznij wyrabiać, dolewając po trochu szklankę ciepłej wody. W całości ok 300 ml wody. Wyrabiaj w misce 5 minut, a następnie zakryj szczelnie folią i odstaw w ciepłe miejsce. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyłóż je na posmarowaną oliwą blachę i rozciągnij palcami. Odstaw znów na 15 min, wyjmij, porób dołki palcami (jak na zdjęciu) i polej po wierzchu emulsją z 65 ml oliwy i 65 ml wody. Posyp odrobinę grubą solą i rozmarynem. Odstaw na 20 min do ponownego wyrośnięcia. Piecz w 180 stopniach przez pół godziny.

SMACZNEGO!

img_4584