image

Moje ulubione, jedno z dwóch, jakie robię.  Uwielbiam! Zobaczyłam je po raz pierwszy w Masterchefie. Od ich przepisu też zaczynałam. Przez te kilka lat wypróbowałam już kilka lepszych i gorszych opcji. Ta dzisiejsza, to dla mnie obecnie nr 1.

To dość pracochłonne danie, gdy nie ma się odpowiednich akcesoriów, ale zdecydowanie warte pracy! Ja już jakiś czas temu wyposażyłam się w wałkownice do ciasta, z której pomocą łatwo i przyjemnie uzyskuję cieniutkie ciasto na ravioli czy makaron. Ostatnio moja przyjaciółka i inspiratorka, prawdziwa polsko – włoska mamma przywiozła mi w prezencie foremkę do ravioli. Przygotowanie dania stało się czystą przyjemnością. Zrobienie 50 pierożków z dynią mrożoną zajęło mi uwaga…godzinę! Przepyszne! Polecam wypróbować.

Farsz:

dynia mrożona 1 opakowanie (lub świeża, połowa średniej dyni)

ser ricotta 1 opakowanie

3 łyżki startego parmezanu

sól i pieprz do smaku

Ciasto: 

250g mąki

5 jajek (1 żółtko przypada na 50g mąki. Oczywiście wszystko zależy od wielkości jaj, ale jeśli ciasto ciężko się wyrabia, bez wahania dodaję kolejne. Ostatnio weszło mi 7 żółtek na 250 g)

2 łyżki wody na 50g mąki

1 łyżka oliwy na całość

Wyrabiam ok 15 min, do uzyskania gładkiego, elastycznego ciasta, odstawiam do lodówki na min 30 min.

Gotować należy do wypłynięcia. Ugotowane pierożki polewam odrobiną masła, posypuję parmezanem i świeżo mielonym pieprzem.

Przyjemnego wtorku:)) No i koniecznie dajcie znać, czy przepis Was zachęca.

SAMSUNG CSC

 

SAMSUNG CSC

 

SAMSUNG CSC

 

SAMSUNG CSC

 

SAMSUNG CSC